Halaman

12 November, 2009

Aku baru cuba Windows 7

baru2 ni adalah sorang kawan mintak diformat dia punya laptop setelah OS yang dia pakai tu dah expired maklumlah guna OS yang cetakrompak punya...

jadi, dari apa yang aku nampak Windows 7 tu agak menarik dengan antara muka lebih kurang Vista dan grafik yang lebih "berkaca" serta ditambah beberapa pembaharuan. dan macam biasalah juga OS ini didatangkan dengan dua jenis iaitu Windows 7 32bit(X86) dan Windows 7 64bit...

apa itu 32bit dan 64bit..?, bagi yang belum tahu... 32bit dan 64bit adalah dimana merujuk kepada komputer atau CPU mengendalikan maklumat atau data. System 64bit adalah lebih cekap untuk mengendalikan data(RAM) yang lebih besar. Jika CPU adalah jenis 64bit ia boleh terima OS 32bit dan 64bit. jadi jika sebelum ini anda mengunakan Windows XP 32 bit dan CPU anda 64bit adalah tiadak menjadi masalah untuk pasang Windows 7 32bit atau 64bit. macamana hendak mengetahui CPU dan OS asal samada 32bit atau 64bit? akan diterangkan kemudian... Jika mahu pasang yang 64bit pastikan RAM komputer anda lebih besar dari 4gigs dan keatas... baru terasa kelajuanya... kalau guna 32bit cukuplah RAM 1 atau 2 gigs ajer...

kebanyakkan program dan games yang dicipta dengan sistem 32bit tiada masalah untuk running pada OS 64bit kecuali driver dan beberapa antivirus. Driver yang 32bit memang untuk sistem 32bit sahaja dan tidak boleh dipasang pada OS 64bit dan sebaliknya. Contoh games yang buleh running dengan baik pada Windows 7 64bit ialah Command & Concoure: Zero Hour dan antivirus AVG juga didapati tiada masalah.

macamana kalau OS asal 32bit nak upgrade-kan pada 64bit, juga tidak buleh kalau mahu upgrade pada pc asal dengan 32bit kenalah fromat semula cakera keras!

secara ringkas untuk pasang:-
 Windows 32bit
- CPU 32bit atau 64bit
- RAM - 1 hingga 3gigs


Windows 64bit:
- CPU 64bit
- RAM - 4gigs atau lebih


untuk mengetahui samada sistem 32bit atau 64bit:-

1-Vista

  1. klik Start button --> Control Panel --> System and Maintenance --> System.
  2. Dibawah System itu akan dipaparkan jenis sistem yang digunakan.


    untuk mengetahui jenis CPU



    1. klik Start button --> Control Panel --> System and Maintenance --> Performance Information and Tools.
    2. klik View and print details.
    3. dibahagian  System , akan dinyatakan spt dalam gambar...




    atau kalau laptop tengok ajer pelekat yang ditampal pada laptop kalau yang guna CPU AMD biasanya dia ada nyatakan...

untuk windws xp:

Windows XP

If you have Windows XP, there are two methods to determine whether you are running a 32-bit or a 64-bit version. If one does not work, try the other.
Method 1: View System Properties in Control Panel
  1. Click Start, and then click Run.
  2. Type sysdm.cpl, and then click OK.
  3. Click the General tab. The operating system is displayed as follows:
    • For a 64-bit version operating system: Windows XP Professional x64 Edition Version < Year> appears under System.
    • For a 32-bit version operating system: Windows XP Professional Version appears under System.
    Note is a placeholder for a year.
Method 2: View System Information window
  1. Click Start, and then click Run.
  2. Type winmsd.exe, and then click OK.
  3. When System Summary is selected in the navigation pane, locate Processor under Item in the details pane. Note the value.
    • If the value that corresponds to Processor starts with x86, the computer is running a 32-bit version of Windows.
    • If the value that corresponds to Processor starts with ia64 or AMD64, the computer is running a 64-bit version of Windows.
If you cannot determine the operating system bit count with these methods, go to the "Next Steps" section.

Windows Server 2003

If you have Windows Server 2003, there are two methods to determine whether you are running a 32-bit or a 64-bit version. If one does not work, try the other.
Method 1: View System Properties in Control Panel
  1. Click Start, and then click Run.
  2. Type sysdm.cpl, and then click OK.
  3. Click the General tab. The operating system is displayed as follows:
    • For a 64-bit version operating system: Windows Server 2003 Enterprise x64 Edition appears under System.
    • For a 32-bit version operating system: Windows Server 2003 Enterprise Edition appears under System.
Method 2: View System Information window
  1. Click Start, and then click Run
  2. Type winmsd.exe, and then click OK.
  3. When System Summary is selected in the navigation pane, locate Processor under Item in the details pane. Note the value.
    • If the value that corresponds to Processor starts with x86, the computer is running a 32-bit version of Windows.
    • If the value that corresponds to Processor starts with EM64T or ia64, the computer is running a 64-bit version of Windows.
untuk lebih detail... http://support.microsoft.com/kb/827218

6 ulasan:

  1. baca lebih separuh, terus kepala aku tingtong... har har har har :P :P

    kesimpulannya, aku tak suka guna vista... tapi kat opis kompiter guna vista... tensen gwe... sebbek kompiter aku guna xp... :D :D

    BalasPadam
  2. SS...
    aku buat n3 agar dapat memberi sedikit idea untuk orang2 yang mungkin ada masalah pasal PC hehehe

    ko dah terer, tak payah baca pun tak per huhuh


    terimalah hakikat, kalau dah harta syarikat tak boleh buat apa dah hehehehee....

    jgn ko rosakkan pc itu udahler... errrrrr

    BalasPadam
  3. Sy ada 2 pc dan 1 laptop, ketiga2 pakai os berlainan. pc - window 7 dan xp, laptop vista. Window 7 rasanya lebih baik dr vista. Sy dah pkai win 7 sejak dari beta tester lg dan baru2 ni lepas launch dah pakai yg ultimate.

    Pd saya win 7 ok aje.

    BalasPadam
  4. aku terel? hahahahahahahah gelak guling-guling...

    terel makan ye laa... Kui kui kui kui :P :P

    BalasPadam
  5. Tok,

    haaaaa, tiga pc! hmmm... hebat hehehe


    SS...
    aku tahu ko terer masak dan terer makan juga hahahahaaha

    tidur pun ko terer jugak!

    BalasPadam
  6. kepada yang ingin beralih arah daripada window sebelumnya kepada window 7. Anda boleh memuat turun window 7 disini secara percuma, berbagai software untuk window anda. segalanya boleh didapati disini
    http://y.ahoo.it/vypLdq

    BalasPadam