Halaman

29 Disember, 2010

Piala AFF Suzuki

Seperti yang sedia maklum antara kejohanan bolasepak yang paling kontroversi tahun ini dan sememangya pasukan negara kita selalu berada dalam keadaan itu sejak sukan SEA lepas... tambah pulak dengan piala AFF Suzuki yang akan berlangsung malam ini... dimana Malaysia menentang Indonesia untuk perlwanan kedua akhir bagi menentukan siapa yang paling layak membawa pulang piala tersebut..

12 Disember, 2010

x tahu nak buat apa

Salam semua kawan2.......... hmmmmmmmmm harap2 sihat semua ek.... pagi2 nih tak tahu nak buat apa nak pi jogging pun maleh eh... berlingkar kat umah jer lah ....

09 Disember, 2010

05 Disember, 2010

Adakah betul haram...

Code (makanan) bermula dari E 471 sehingga E 495 ada lemak babi...

04 Disember, 2010

UPDATE:

Hari ini sarapan pagi dengan nasi lemak berlauk ikan sardin dan 3 ketul kuih... nama kuih tu aku x tahu tapi dalam dia ada ikan sardin jugak... Di powerkan lagi dengan segelas Old Town White Tea yg dibancuh sendiri... apapun Alhamdulillah kenyang.................. :)

03 Disember, 2010

Bulan December...

''hujung tahun... maal hijrah.... satu penghijrahan satu perubahan satu azam....''

semoga semuanya indah belaka... ianysaAllah....
untukku....

01 November, 2010

Pertama Kali tengok bola Piala Malaysia Akhir (Kelantan vs N9)



Malam semalam aku berkesempatan  mengunjungi stadium Nasional Bukit Jalil untuk bersama-sama mengikuti para penyokong The Red Warriors (TRW) untuk memberi sokongan kepada pasukan Kelantan... Itulah kali pertama aku menjadi penyokong bola piala malaysia edisi final... biasa aku layan kat umah melalui tv cap ayam aku yang dah buruk... <-- teringin nal beli LED tv yg 42 inci tapi tiada bajet lah hahahaha

Masa kat stadium memang gempak.. lebih kurang 70% daripada penyokong yang memenuhi stadium adalah penyokong The Red Warrior, aku kagum seketika tak pernah aku merasai kegempakkan semacam itu seoalh stadium itu bertukar menjadi warna merah......!

Stadium memang gamat dengan pekikan dan laungan tak ketinggalan dengan mercun (security dah check sebelum masuk) tapi mercun dan pemetik api ada juga yang terlepas... aksi membaling botol air mineral memang sudah biasa... mengikut blog lain yang aku baca... namun bagi aku yang pertama kali jadi penyokong distadium sedikit rasa terkilan dan terkejut!

Macam2 gelagat penyokong yang boleh dilihat dan dipamerkan oleh setiap penyokong cuma gelagat penyokong Negeri Sembilan jer tak berapa nampak sebab selain bilangan mereka tak seramai penyokong TRW aku berada jauh dari mereka namun agak supportive... walauapapun tetap ada penyokong yang gatal tangan dan nakal polis pun mereka tak hairan...

apapun sekalung tahniah buat TRW kerana menjuarai Piala Malaysia 2010

25 Oktober, 2010

lama nya aku tinggalkan blog

Setelah mata aku ini yang dari tadi belum mahu nak lelap lalu aku bangkit... jam sudah pukul 3am lebih... ah apa nak buat... dipagi hening yang sejuk dan dingin... aku hanya mampu bermonolog arakian ketiadaan sesiapa untuk berbicara...

Lalu aku cuba buka blog... tulis ajerlah apa yang patut......... tapi ah sampai sini sajelah....................................................................

27 Ogos, 2010

Kisah kucing lagi...

Tengah malam semalam semasa tgh lepak sambil ambil angin kat luar rumah tiba2 aku perasan ada seekor kucing tgh ushar aku ajer... dalam hati aku, aku berkata kenapa pulak kucing nih dari tadi pandang2 dari jauh ajer aku pangil tak pula dia nak datang dekat...

tak lama lepas tu dia pergi dekat ada sedikit timbunan pasir dan dia menguis nguis dengan kakinya... hmmm memang ler kucing nih... apalagi kalau kucing dah kuis2 pasir tu nak melpaskan hajat lah tu... memang rosak program... hheheheee

aku apalagi dah kamera ada kat tangan aku tangkap lah gambar kucing tu... sebenarya ada lagi gambar dia yang lain tapi demi tidak mengaibkan kucing tu maka gambar tu tidak harus dipertotonkan pada umum hahahahahha... kontrol hensem jer kucing tu... huh....

26 Ogos, 2010

Semangat Ramadan...



Nampaknya bulan puasa nih blog aku agak 'popular' disebabkan ramai yang nak cari resepi dan berkebetulan aku ada buat satu entry resepi ayam BBQ... resepi tu aku amik kat satu laman web resepi tersohor cuma aku ubah sikit2 ikut cara sendiri setelah aku mencubanya...

Setelah lama lah juga aku tak aktif berblog kat sini maka timbul pulak semangat nak menulis blog biarpun pengisianya banyak yang merepek... yerlah aku bukan jenis yang selalu kesana kesini... jadinya tak banyak yang aku nampak disekeliling cuma internetlah satu2nya dunia aku...

kalau blog resepi lebih banyak orang nak baca takkan aku nak jadikan blog aku nih tempat himpunan resepi pulak... adesss aku bukan tukang masak pun hahahaha... kepada yang nak cari resepi tu buleh lah google laman web yang lebih tersohor dan popular namun kepada yang tersesat kesini tu kira nasib lah hehehe...

 kalau aku glamour lebih kang ada pulak yang kata aku nih kejar glamour huh... tak mo tak mo hahahaa... kpd yang baru "follow" blog ini diucapkan terima kasih...

Selamat Menyambut Hari Nuzul Quran kepada semua...

07 Ogos, 2010

kucing is cat...

sudah sekian lama nak buat entry pasal kucing... ni kucing jiran sebelah rumah sebenarnya tapi salu jugak masuk umah aku... mula2 dulu sombong giler... tapi bila dah biasa bagi makan jinak pulak... mmg dasar kucing... hehehee

kucing ni betina... setahu aku dah banyak anak2nya dia. tapi anak dia tak pulak datang umah mungkin tuan dia dah bagi warning hehehe... yerlah anak2 dia comel2... tak pasai2 kena kidnap pulak...

setakat ini jerlah cerita pasal kucing aku dah tak reti nak cerita panjang2... malas nak menaip sebenarnya...

17 Julai, 2010

beli buah mata kucing kat pasar malam...

petang tadi berkesempatan ke pasar malam berdekatan dan sempat lah juga beli buah mata kucing sbb rasanya dah lama tak makan huhuhu.... musim buah sekarang ni... macam2 buah ada... langsat, rambutan, dan juga buah2 impot...

apapun diucapakan terima kasih kepada rakan2 yang masih lagi sudi bertandang kemari walaupun tuan umah dah lama menyepi pi bertapa heheeee...

24 Mei, 2010

masak sebiji di atas peti

ptg tadi berkesempatan ke pasar malam... lalu sempat juga membeli barang sesikat pisang emas... namun yang menghairankan tiada pun pisang tu yang saiz dia lebih besar semuanya kecik ajer... satu kilo RM3.00...

kenapakah pisang emas kecik ajer tak padan ngan nama heheee.. apapun sedap juga pisang ni manis dan tak kelat...

21 Mei, 2010

k3r4n4 5ud4h t4kdir 8391n1...

187 29216 33516 28810 205 857 74589238747 729743247  04014 102604620 6236425525542 77369 964639 461644 7668 569 526464784 6464821456458 56423148 216464864 764646 96 44 46 46 6 46 4646464 6464 64649794 64 74674 9841 6494 6464 64 647 41654 4

4646487313
0 14112021465897 1651654897484101564 141564564485456 1101021012120 120120 2412501215 001 406060540 5406560 050907 0690500 0560670 00650 6000055050023601 00560 4498411 974156498 5648781 47441 749844165 1726253 836749 9898 878 86863482971 10 1604021640 1046  4046 104 6 4610410461046109461074 7 46104  20 64601634630 62146206 6702 4 464620 42464264 74874649789789 6462136415674 645674967


65275868
619863219 12645112567 120 641260 02164021 46012 462091460 y01 42164126521 9067102643 6164 2104264 464 21420146542194621984 214721046216402164 46106410461204 162412 6421 046210 42164 0216 4201 462104 621046 210462140216 40214621046204 62424620460 4620 42604 2642 462462047290462096109562014538946194935t210935610852 31046 146128045846210346084 210421054261954284 0 2164 126 0 4621 45021 6420 46210 421 90 41246210 4614  4216 40 012 54162 4562104  492 404210469821436012 462146  74456345732 9674963549653  74932


74149465
344354 453458975832444898 048967941 498786946768947 895 46458 44657668779846 9648091067186576 4574886 57648896748 1564789549187190830185674 415671965808 9486765186941 4656+41956761 4195646561956466 676548766548656
4648766548976568947665945 465680665658456354466484674379214719 7917589175891 1758 917571 78957 9187 5198 78915798157819 789 8197 819 5718957819 718 787189 718 78 7817 81 718 781 781 71897 37157918751897538 7531 13 73198571398758317583175  73187583175 813275931753875381 7517538145385385738175318975893175413 78547813 548193734435438953765364587734 13 7589567327839753674896 83768 7236 7368728 672 8278967 29 7289 67289 72987682976892476 82782 7687827 827 2774986198641

2164911 124692164921
264196 1645 01503467  65846 0146 4587164 3045368 3 563 637 4636 46 387264805 626 872306 7246936 23693264319 319 19 192 0162496 017011113740  131431313101101010101  82438463647 4734789742 64625 423710478017 72147026 4 6216 19421969 16429164 6 62194692 69162946 412901 612531946 61926402164219 16402146210 621408210 561346104 621510 6124 12095109 46105 614015614652 529865219056345 60326 362 23653256365 562563 62 3562 5 562 56 5625 65 65 6556 565 95 65 6329 5695 625629056035 2056563765375635630520016523756 25 62 52 56 5365356 5635 6356356356106525983653856 386535635365 365 35623556 53856865 563 56565356956955366  53 56 926529 5 365 5569562965296216529 5659101065362156235 625 3256356 325693 25623 5632 65365 1236 52967 3895 6564547


52145129421
1247 44612463 63245 65236532 78236 5325 2 567235 62357623 56237 56 32856235209610 537 56327562875637285637285637261756205327638473278562375632 57635 326536253563 5632 56237856278651865821658235 62875 1268 562873563 28563827563 27567328 56372637663  325632 3625 3657 8326587 35326556 6526562572657236532657 65 2562375672 5672 5672385 63

661249 41
7124641 612 461 640164016401569102523 526 520652965 9265265 2356239 59562956 3289563298563892563256328 563 5663 5635632895 632563256326 892 6532 65 53265 63295863265932563295632985632566 556 9 532956 65 28935 63265 389256 832956 8329563829565695623 36805 62 0562 5 623 5230 52365623 562305 235 3265 326 50325632 56320 53025 23065632 563205 63205 32605 326563205 6230 542562 05602 36416 41401 24 61 45126 56154 1260 541 622168456831613 451 521 52165680215 6216 5462156 216 5162 5 621 652 615 621 5621 56 2156 2156 21 65624 621 426 5416 026 124t80128t548602314762134791237 1247 8014 0781 0815 t0153 153 8153


1231351849146
474 984 498 12345 26897 26497 2646 9746 1791263165498 6349 76416 7964 979 4967 9497496 94 967 646 746216 946 946 497 070901 7094613 90 0987 0549 05460 92 790236 0 09 05 09  909 949 79070 96 40 46016401321654749 0 4010 90 940 46969 605960179987 64987 46771711716844741 4 7674 744 744747 478446 74967 468787  62856274 9652174 965274 958 52741 9652 62574 586574  464 14 94 641 64 6749846 749646459 67445979497 413416546413245 1057965216 968596 6569 96784 16456 4168979 16645645 97945 649674964 6796 546 496 64596 7 66 976 4 97 964 974 974979 496 749749 794 9674 9000121448948574834758 537144....



6584648484 44846465484 45644848784511230 
654 74498711 649 4498744
64798794 4897484 4789484
461 4497 6546498 6479878 4878974
4564897 789 77 9945 498 44456

4564 9846469 469497
54449 94949 97497497 949
164967 49497 94979 4694976151
3215 6468 264985 49466
26 646216364 41646947 9

3416 646497 646446 64469797
3649674 64694 4649
3664 4664 64646
6464 6464694 4464 446 4647

6462454 5646 1664645
664554 64648974 4645
266421646 4646912 4465
2114646 614647891 2136545
2314 521364 41314 6364 4676465

2312646 646442647 55467 564586
125412 246565 241346
245572121364 2344 456
625458 7554 942 321986 56497496

2316547 67617 6164647
324 646 464447
164 64646 44617
2316 564 3457
648612 564 23 4644423647

11010 1010 1245 200 2152525
3213131 31313 12154 121546478 47
14613264 4641 6417897 7979795
31 464 8641749874 7946467

313232 182013 130031 3134679
56465 864 76467 964 23564
113664647 4474 4497
2649752 5670213 6587 216781
26 98 987849741 213

3133 23232354869 6879458 5646879
5879 546587 545 568 5879564 5679100023 
645255 555 58878 54489 1264 646987
3254 65879 52467 536489 597916 462647
25469 78546 3210 548798989 5266447
121 3164 479797

26646 644698 987489 236486 613861386
27632894 8978973 27161 17013
13896791 7916 86 696969619973 98
098 767485 371528 21865387!

77895485 124658 564979 67979
66 794474 797946131 46423874
373263287 0327505 3570
03278 230572305 205 129812455

327523 235720 156690 2357
3457526 8787 876 878 654 909000
256489 4641 6946129469 21564
8756845 746 767 7 9571

146 1246  64914645 543254
3245738925 53256 75378 97 797
3578 12114 691629 9125691
1247 7105 60 014099990

2346984 6194691 9649 01 146121
247 74126498 61649 642
2419 1046 0 702174043
21341 1247 07668689 94779 74
31471 70164916 6410768665 68689685
1741766 68668 61040 1460 41066
34710977770 714706981539041548 787654 65437
234 6466464 68 412649621 2164964 7658
21621 466419264 12469 4614 21946 28146210462146219

1234 64619 469 9469120 329146 5610
234526 2526 7759 0977 7896934
386 6453645 5326506526 6538698265
479  606 635420 264 0256
53403 14791 4511 9080990
6909 7304 0 463206 69856432543278
79027 046 0464 61046304 670932 456

012047 01 46704126 41 451 4194 145
471024 6105615105 61056156156 316549389
2146 44016401 4461053 848
2470914 5610 5 510 5410256130561
4154719 571501 5105 6106515

23147129 54215412541  75 1064126410 4612
47214 15611 5109461204691046 5455615
171 5472135721 0 5 510 50176 5054165
324710616 146 601 162401542194521452
2374 34 701 1047 016965 9164106195 3415
13274 145164914710451943 43866886!!!

17 Mei, 2010

makin tiada idea nak buat n3

so layan ajerlah gambar yang aku snap kat putrajaya tempohari semasa aku berkunjung kesitu... ramai pelancong yang aku nampak....

11 Mei, 2010

Andai itu yang kita cinta...


                               

                                                         Nasyid Permata Yang Dicari

10 Mei, 2010

apa ada pada air kencing/air seni/urin

Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Lias terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera
mendekati Amin.

Lias : Kenapa menangis?

Amin : Saya datang untuk ujian darah.

Lias : Awak takut ke?

Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah
terpotong jari saya.

(Mendengarkan penjelasan Amin, Lias menangis.)
Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?

Lias : Saya datang untuk ujian air kencing…
 dan sesungguhnya ada cerita bersejarah dalam hidupku.... Alhamdulillah selamat.....

09 Mei, 2010

hari ibu punya pasal aku glamour seluruh dunia...

hmmm saksikanlah graf tu... mendadak naik... itu untuk tempoh tak sampai satu hari dan itu menunjukkan satu kemajuan buat blog aku dan selama aku berblog dah setahun nih itulah kali pertama mencecah lebih dari seratus pageload untuk satu hari.

ironiknya juga walaupun mencatat peningkatan dari segi pengunjung namun n3 yang paling sedikit mendapat komen! hanya dua komen sahaja yang diperolehi huhuhuhu.... terima kasih tak terhingga buat mereka berdua yang tak jemu2 menjenguk dan menyapa serta menyakat kat blog ni hehehe terharu....

siapakah mereka itu... hmmm mereka itu adalah seorang ibu dan juga guru yang disegani CkLah  dan seorang anak dara yang masih belajar Gadis kampung.

aku tidak sengaja menggunakan tajuk tu sebab niat aku hanya satu untuk membuat n3 tentang hari ibu sahaja dan bukan mengambil kesempatan diatas populariti sambutan hari ibu sedunia... namun sudah takdir begitu...
mujur aku tak letak gambar aku yang penuh tanpa selindung kat blog, kalau tidak glamour aku seluruh dunia haiyaaaaaaaaaaaaa....

terima kasih ku ucapkan.....
kepada rakan blogger yang lain juga seperti Syah Shah, Tok Nabe, Pak Ngah, YB, Teja, Tsally, KTS dan Arryani kepada yang tak disebut nama tu terima kasih juga dan kepada yang tuan punya video dan yang tukang upload serta yg disebalik tabir serta yang mencipta grafik2 yang aku tempek kat n3 tersebut aku ucapkan terima kasih...



08 Mei, 2010

Sempena Hari Ibu: Tiada kata-kata manis...


sebelum tu renungkan video ustaz Azhar Idrus ini tentang haramnya sambut mothers day




Abu Hurairah radhiallahu ‘Anh berkata:
Seorang lelaki datang menemui Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam dan bertanya:
“Siapakah manusia yang paling berhak untuk aku layan dengan sebaik-baiknya?”
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
Baginda menjawab: “Ayah kamu.”


                             

dituju khas buat ibu seluruh dunia... dan juga kpd bakal ibu


in advance....
khas untuk guru2 yang pernah mengajar semasa aku belajar disekolah rendah dan menengah, serta sekolah menengah ... serta cikgu2 yang selalu beri komen kat sini tu huhuhu


05 Mei, 2010

berry berry sedap berry berry bermanfaat


                                                                                 






Yang bawah sekali tu adalah buah kemunting... dan yang atas tu buah dari negara luar billberry dan bluberry.... can you spot the not...?


kemunting baik untuk melegakan sakit perut atau cirit dengan berkesan akarnya baik untuk untuk muntah berdarah...

04 Mei, 2010

Apabila Mei datang lagi hati pun girang, melompat dan menari

 Tatkala Mei menjelma dalam sejarah hidup aku maka suasana kegembiraan menyelubunggi seluruh alam maya pada yang fana dan penuh dengan flora-flora yang cantik dan mewanggi... betapa keindahan perasaan itu terlalu sedikit untuk digambarkan namun perlukah harus dipancarkan keseluruh indera bahawa kewujudan aku disini kerana sesuatu anugerah, kronologi dan interpretasi!

Mei yang sungguh indah dalam hidupku kerana dihiasi sejarah lahirnya aku kedunia ini dengan susah payah bondaku dengan kasih sayangnya dan dengan harapan ayahanda ku... dan tentu sekali dengan rahmat-Nya maka aku ditakdir masih lagi meneruskan hidup sampai kini... bila saat terhenti tak pernah aku ketahui... itu urusan takdir Illahi.
Lalu Mei juga menggamit coretan lukisan kerna usia blog aku ini sudah cukup satu tahun... satu tahun maaaaaaaaa.... masih belajar nak merangkak... tergolek dan statik! aku hanya mampu tersenyum melihat senior2 yang sudah boleh terbang bebas, berjaya dan gemilang... tapi aku sedikit pelik... kalau di intai pada profil tarikh aku mula berblog adalah pada jun 2009 tapi n3 aku yang pertama adalah pada 3 Mei.... aa yang tak kena atau aku sendiri yang lupa!


tak tahu dah nak tulis apa............. layan............ zzzzzzzzzzzzz

29 April, 2010

aku kecanduan kopi

sejak beberapa hari nih aku rasa semacam ajer... hmmm semacam lain macam bila ajer tak pekena kopi... nak tak nak kena juga secawan... baru segar rasanya dan bersemangat...

apakah aku sudah kecanduan kopi...


oh ahri ini 29 haribulan aku suka 29 haribulan sebab ada yang istimewa akan berlaku pada aku setiap 29hb hehehe kebetulan............ tapi apapun aku selalu tertunggu-tungu apakah yang istimewa itu... harap2 yang baik-baik belaka....

28 April, 2010

Antara Melayu (aku) India, Cina, kucing dan anjing...

lokasi kawasan rumah kedai suatu tempat di Shah Alam...

 Sedang aku duduk dibawah pokok tepi jalan sambil menunggu member aku pergi membeli di kedai aku ternampak satu kereta berhenti depan aku dan parking depan kedai. seorang budak india keluar dari kereta itu dan pergi kearah kedai yang tutup sebelah kedai yang member aku masuk tadi.

Aku kira itu kedai ayahnya sebab terpampang papan tanda kat atas kedai tu dalam bahasa Tamil... aku lupa kedai tu kedai apa tapi mungkin kedai alat2 ganti elektrik seperti ekond dan sebagainya... selepas budak india tu keluar dari kedainya itu tiba2 si abangnya dalam kereta tadi bersuara dan bercakap sesuatu kepada adiknya itu... aku tak paham apa dia cakap... bahasa tamil looooooooo mana aku tahu hehehee... tapi yang aku nampak ada seekor kucing dalam kedai tu... mungkin abangya mahu beritahu supaya keluarkan kucing tu dari kedai itu sebelum menutup kedai...

Si adik tadi tak menghiraukan kata2 abangya lalu tutup ajer kedai itu... lalu abangnya keluar dari kereta dan pergi kepada adiknya... dia sound lebih kurang dan buka semula kedai itu... lepas tu adik dia masuk kembali dam membawa keluar seekor kucing tadi... dibiarkan kucing itu membawa diri kat luar... aku masih lagi memerhatikan kucing itu... lambat pulak kawan aku ni membeli... apa yang dicari aku tak tahu katanya nak beli air ajer sebab sekejap lagi dia nak bertolak ke kampung kerana nenek dia meninggal dunia...


lalu dorang pun balik meningalkan kedai mereka... berjalanlah si kucing tadi di kaki lima dan pergi ksebelah kedai barangan alat2 motor atau kenderaan... kebetulan ada seorang amoi yang tak berapa nak cun dan tak berapa nak menawan tak menarik pada pandangan aku hahahaha.... itu amoi pergi menghampiri kucing tadi dan menguis nguis dengan kakinya agar kucing itu pergi dari situ.... seolah olah hina sangat kucing itu,... hmmmmm patutlah aku tak berapa teruja tengok amoi itu kih kih kih.... walaupun dia berseluar pendek!

Dalam hati aku isk apalah kawan aku tu buat kat dalam kedai... lama pulak rasanya... satu masa sempat aku toleh kebelakang seberang jalan dan ada sebuah kereta dan sebuah lori towing hmmm kereta itu mengalami kerosakan dibahagian depan rasanya dia berlanggar dengan sebuah van....

sedang kucing tadi membawa diri ke tengah jalan.. aku melihat ada seekor mahkluk yang masih dikira tahap bayi melompat lompat dan berlari perlahan dengan girang dan gembira.... disebelah kanan aku tadi ada sebuah van satu famili cina oooo patutler......... makhluk tadi ialah seekor anak anjing... aku kira sebagai comel! yerlah sebab ia masih kecik kalau dah besar nanti kompem jijik hehehehe tiba2 keluar seorang budak cina dari van tersebut sambil memangil-mangil anjing kesayangannya itu sambil memegang joran kail siap dengan seekor ikan kecik... aku pelik camner buleh dapat ikan???


dia bermain-main dengan ikan itu dan anjingnya tapi anjing tu tak makan ikan itu... lalu siayah melihat adegan itu pun menunjukkan kepada kucing yang sedang nak melintas jalan tadi... dia memangil kucing itu agar kucing tadi makan ikan yang dipancingnya... berlarilah kucing dan anjing itu mengikut budak cina tu... whoaaa ada rezeki tergolek untuk kucing tu hehehehehehe

tapi yang aku perasan anjing tu tak pulak bergaduh dengan anak anjing budak cina tu... hmmm mungkin anak anjing belum tahu.... hahahahha sekejap lepas tu member aku keluar dari kedai... dan kami pun belah....

26 April, 2010

Review: kamera - Canon PowerShot SX210 IS

















terdapat 3 warna menarik untuk dimilikki... angun, canggih, kompak. berkuasa dan mudah...

spesifikasi: 
  • Zoom: 14X bersamaan 28mm-392mm (buleh buat skodeng hehehee)
  • Imej pegun resolusi 14.1MegaPiksel CCD sensor
  • video: 720 HD, stereo dan HDMI
  • Saiz dan berat: 105.8 x 59.3 x 31.9 mm / 215g
  • Storan media: SD, SDHC, SDXC, MMC, MMCplus, HC MMCplus
  • bateri: Rechargeable Li-ion Battery NB-5L
  • ISO: Auto - 
  • ISO 80
    • ISO 100
    • ISO 200
    • ISO 400
    • ISO 800
    • ISO 1600 
  • digital zoom: > 4x 
  • Movie saiz: • 1280 x 720 @ 30fps [HD]
    • 640 x 480 @ 30fps [L]
    • 320 x 240 @ 30fps [M]
  • imej saiz: • 4320 x 3240
    • 3456 x 2592
    • 2592 x 1944
    • 1600 x 1200
    • 640 x 480
    • 320 x 140
    • 4320 x 2432


Ini adalah kamera kompak keluaran terbaru dari Canon dan mendapat review yang agak positiv dari penggemar kamera kompak seluruh dunia dan rata2 mereka memberikan rating 8/10 untuk kualiti gambar dan rekacipta...
 dengan teknologi Wide 7.6cm (3.0") PureColor II G LCD untuk kualti gambar yang lebih baik serta memilikki ciri-ciri anti-kabur... ditambah pula dengan lampu kilat jenis pop-up dan berdiri dapat membantu pengurangan mata merah dengan berkesan apalagi dengan ciri lampu kilat pintar (Smart Flash Exposure and i-Contrast) untuk kesusuaian persekitaran yang pelbagai.

antara komen negative untuk kamera ini adalah pergerakkan kanta adalah agak lambat untuk keluar dan masuk mungkin kerana kanta agak panjang dengan badan yang agak tipis...

apapun satu kamera yang menarik untuk dimilikki bagi yang suka melancong dan selalu bergerak kesana sini tanpa mahu berengang dengan kamera hmmmmmmmmmm.... berbaloi


harga yang didapati lebih kurang RM1290.00

23 April, 2010

hari ini tiada n3 dan tiada komen



hmm...

ciuman: kisah ulang tayang di pagi jumaat...



Selepas kursus dengan Dr. Yusof, Dr. Hatta dan Ustaz Alias baru-baru ini mungkin di bawah ada sedikit relevant.


Untuk perhatian kaki cium........ .



So, guys, which one are you?...

Suka cium dahi isteri...... ..suami yang romantis.



Suka cium pipi isteri...... .suami yang penyayang.



Suka cium mulut isteri...... .suami yang gelojoh.



Suka cium tengkuk isteri...... ..suami yang mata keranjang.



Suka cium telinga isteri...... ...suami yang sensitive.



Suka cium leher isteri...... ...suami yang penyabar.



Suka cium buah dada isteri...... ..suami yang suka bermanja.



Suka cium tangan isteri...... .suami yang hipokrit.



Suka cium ketiak isteri...... .suami yang menerima isterinya seadanya.



Suka cium kemaluan isteri...... suami yang pemalu.



Suka cium punggung isteri...... .suami yang suka bergurau.



Suka cium kaki isteri...... .suami yang terlalu menghormat isteri.



Tidak suka cium mana-mana bahagian badan isteri...... suami yang mementingkan diri.



Suka cium seluruh bahagian badan isteri...... .. suami yang baru balik dari outstation.



Amaran: Kajian ini dibuat secara rambang, mungkin ada sedikit perbezaan dari individu ke individu yang lain.

*n3 ni copy paste dari artikel atau blog lain... kredit adalah untuk pemilik asal... harap maklum.

22 April, 2010

kisah dan permasalahan broadband serta internet connection

baru hari internet connection aku ok berbanding semalam dan semalam lepas yang mana boleh membuat jiwa ku berantakkan jadinya... malam ni walaupun hujan turun agak lebat dan guruh berdentum dentum kilat sabung menyabung (betul ker frasa nih)... buleh buka YM, MSN dan buleh buka tab (IE 8.0 32bit) banyak tanpa tersekat sekat dalam satu masa walaupun sudah sedia aku maklum connection aku sudah disekat kerana telah melangkaui FUP yang ditetapkan... apakah setelah aku buat n3 fasal modem aku tu maka ada yang bertindak hehehe.... oh itulah kuasa blog! huhuhu... pandai2 jer aku buat spekulasi...


maka dengan kelajuan internet aku yang boleh membanggakan itu aku gunakan untuk membuat n3 ini dan jalan2 ke blog kawan2 yang lain...


dan semalam aku dapat surat dari cik google... pergghh bukan kepalang aku gembira... yerlah apa lah cik google tu susah payah hantar surat kat aku kan... walaupun aku bukan blogger yang berjaya dan menggunakan Adsense dalam blog aku nih... ntah2 cik google nak bagi aku duit hehehe...


yer betul mmg cik google nak bagi aku duit tapi bukan duit dalam bnetuk wang ringgit atau tunai tapi dalam bentuk Voucher.. hmmm bernilai RM150 voucher buleh digunakan untuk meletakkan iklan dengan syarikat mereka mengikut syarat dan terma yang telah ditetapkan... tapi apa lah iklan yang aku nak letak aku bukan usahawan atau ada syarikat...

setakat iklan tu aku buleh gunakan aku punya blog untuk iklankan walaupun aku tahu blog aku tak berapa popular dan diminati ramai... benda free kan lebih baik guna... yang cik google kasi tu ada tempohnya kalau nak lebih tempoh kena bayar pulak er.... kala guna blog sendiri kan jimat... siapa nak letak iklankat blog aku ni  mari2 hehehee... percuma selama 3 bulan wakakakakaaa... errr sudah tentu ada syarat dan terma!

fakta untuk hari ini:
kpd pengguna broadband harap maklum jika kamu melayari laman mana2 laman web itu sudah dikira anda telah mendownload sesuatu saiz data. laman web yang paling besar data yang didownload ialah youtube...

anda mungkin berkata atau berangapan bahawa anda tidak memuat turun pun hanya sekadar menonton video dalam youtube tersebut... aiyooooooooo... jgn kamu tersalah faham... apabila sesuatu laman web di layari maka secara tidak sedar sesuatu jumlah data telah dimuatturun hanya ia tidak disimpan dalam cakera anda secara kekal... termasuk cookies atau juga mungkin virus, spyware dan trojan!

jadi tiap kali anda buka sesuatu laman web, menonton video online dan radio online secara tidak sedar pemidahan muat turun telah berlaku... sebab itulah kalau guna Internet Download Manager pada youtube proses muatturun lebih cepat apabila video itu sudah habis ditonton/buffering sbb data video itu disimpan secara sementara pada folder TMP...

kita sering tersalah faham apabila kita klik butang DOWNLOAD NOW dan DOWNLOAD HERE maka itu adalah dikira satu proses muat turun... bezanya disini ialah apabila kita klik untuk muat turun untuk video atau mp3 data2 itu kita save secara sedar atau dengan sesuatu tujuan!

kenapa aku membebel pasal benda ni... sebbnya aku ada masuk satu forum dan disitu ada seorang pengguna broadband seolah dia nak mengamuk dengan ISP dia sbb internet connection dia dan kena sekat atau diperlahankan setelah melebihi had yang diberikan...

dia siap telefon ISP tersebut dan mengadu maka org yg bekerja di ISP tu kata sbb dia dah guna lebih dari yang sepatutnya... maka orang itu pun tidak lagi memuatturun sebarang movie atau mp3 dari internet hanya saja melayari video di youtube.com.... hahahaha aku hampir nak tergelak sebab katanya dia tidak muatturun untuk berapa ketika dan telefon kembali ISP dia hehehee...
kena ingat juga satu2 video pada laman youtube rata2 bersaiz 15mB... dan lebih besar untuk yang video panjang dan high quality....

jadi disini kena faham lah... pa itu istilah muatuturun(download), buffering, muatnaik(upload) dan sebagainya...

*semalam aku lupa letak tajuk untuk n3 nih hahahaha... apakaha ku sudah terkena penyakit nyak nyuk adesss.... tolongggggggg...

20 April, 2010

aku hampir menjadi manusia pertama merosakkan modem wimax

 apa dah jadi pada modem wimax aku... geram punya pasal... dah buleh nampak segala isi perut hahaaha... nasib baik aku masih bersabar!

aku dah cuba upload gambar tapi tak berjaya... cuba upload kat imageshack pun hampeh... tidak diketahui kenapa... adesss! pening... ada siapa yang boleh tolong?

Free Image Hosting
modem wimax aku yg hampir jahanam!


baru dapat masuk gambar.. inipun guna freeimagehostingdotnet yang lain macam tinypic tak nak terima pulak hampeh juga.... kenapa aaarr...




18 April, 2010

pc: aku dah tak tahan dengan 'internet connection' broadband aku...


aku merasakan sejak dua tiga mingu ni sambungan internet aku kejap ada kejap tak ada kalau ada pun alahai lembab macam siput kena demam kura-kura... sakit hati sakit otak lemah jiwaku mahu beronline dan berblog.... adesss... nak sabor camner lagilah....

Maxis broadband modem

masa menonton tv tadi ada keluar broadband maxis... whoaaaaaaaaa cam best jer... RM48 sebulan... rasa nak rembat jer... tapi masalahnya download limit dia kecik sangat lah pulak dalam 1.5gigs ajer... isk isk... aku nih jenis kaki sedut camner tuuuuuuuuu... kena fikir jugak... kalau aku kaya takpa... buleh pakai dua2... beli terus yang paling laju...........

dulu aku punya Wimax ok ajer tapi sejak Facebook mengganas nih dah ramai pakai broadband gamaknya... dan dah ramai yang dah potong potong... maka jadi lembab lah aku punya internet... hahahaha itu teori aku ajer jangan percaya!

malam tadi masa aku sedap2 layan internet lepas tu hujan turun... haih terus ajer lampu modem wimax aku kelip-kelip dengan lampu merah aiyooooooooooooooo... ilek.... yennnaa deyyyyyy... terus aku matikan pc dan tarik selimut.... hampeh betuller.....

dan satu masalah lagi sejak aku pasang VIsta 64bit pada pc aku sekarang ni lagi susah agak susah sebenarnya naklayan internet walaupun dibekalkan dengan IE 8.0 64bit dan juga pakai Chrome beta version... kadang-kadang ada laman web yang tak berapa nak mesra alam... dia tak nak keluar gambar lah tak stabil pun ada terus crash!

17 April, 2010

sepuluh blog (n3) satu hari... apa........ satu n3 seminggu pun susah bagi aku!

beberapa hari lepas aku ada baca dalam akhbar tempatan yang mengisahkan seorang makcik aka surirumah aka ibu... mendapat pendapatan lumayan dengan menulis blog! dia juga bekerja sepenuh masa dan dia menulis blog pada sebelah malam...


Iklan
Sudah lama dia menulis blog dan dia ada mengatakan bahawa sehari target dia 10 blog perghhhhhhhhh... tapi sekarang dia dah cool down mungkin dah kaya kot hehehe. Dia mendapat pendapatan melalui iklan2 yang diletakkan dalam blog dia... aku dah skodeng blog dia ada iklan nuffnang dan juga iklan2 dari syarikat tempatan serta blog dia ditaja oleh syarikat pembekal domain.com... hebat tuuu.... aku jeles sungguh!








Adsense dan Nuffnang
Blog aku ini yang sejuk dari dulu lagi... saper lah nak letak iklan kat sini hehehee.... walaupun aku ada tempek iklan Adsense dan Nuffnang... tapi sekang ni ada ler masyuk sikit.... adsense dalam 2USD gitu... dan Nufnang 40sen! rezeki....

masalah internet
dengan PC aku yang kadang2 sengal dan sambungan internet yang semput macamana aku nak buat 10 blog satu hari... mana idea aku nak cedok mana ilham aku nak kebas... merepek aku tahu laaaa kalau merepek saja selalu nanti orang bosan!


Trafik
Tapi dia ada mengatakan masa mula2 dia berjinak-jinak dengan dunia blog, tak ramai pun yang masuk atau baca blog dia tapi setelah sekian lama apalagi setelah keluar akhbar melonjak trafik....  tapi aku berfikiran juga kalau 10 blog aku buat sehari ada ke yang nak baca... selama ini pun yang masuk blog aku dan bagi komen tak ramai rata-rata dalam 7 orang ajer itu pun termasuk dari komen sendiri... erkkkkkkkkkkkkk

*ralat- blog dalam artikel diatas merujuk kepada n3... harap maklum huhuhuhuu

16 April, 2010

PC: tikus akan pupus..?

dinosor yang sudah pupus


spesis tikus inilah yang sudah hampir pupus...

tak lama lagi pupuslah tu seperti pupusnya disket, filem 35mm... masa guna tetikus jenis ada bebola kat bawah dia tu mmg hampeh.. kalau banyak kotoran lekat pada bebola dan roller kat dalam dia tu mesti jadi sangkut punya nak gerakkan cursor pada skrin pc... dan satu lagi dia mudah rosak siapa yang pernah guna sekian lama benda tu mesti ada pengalaman cam nak hempas jer tikus tu kedinding!

spesis yang tak pakai bebola.. (optikal mouse)

spesis yg diatas tu paling popular sekarang kerana ia tak lagi menggunakan bebola... dia menggunakan pantulan cahaya LED untuk beroperasi... kenapa selelalunya ia berwarna merah adalah kerana LED yang bercahaya merah lebih murah dan silikon (sensor) lebih  peka terhadap cahaya merah... ada juga yang menggunakan LED jenis laser... biasanya tikus  digunakan/dicipta khas untuk bermain games...











wireless mouse... tikus spesis ni dah tak ada ekor panjang

spesis ni mmg mahal paling2 RM50.00 seekor... dia hidup dengan makan bateri lithium yang boleh dicas semula kira jimat ler... tak menyusahkan sbb dia takde wayar berserabut seperti spesis2 yang terawal... namun dipercayai oleh kerana spesis ini menggunakan gelombang (bluetooth) dan berbahaya kepada manusia akan radiasinya itu... 

skrin sesentuh...

yang ni aku paling suka tak payah guna tikus atau papan kekunci sentuh jer skrin dia untuk masukkan maklumat senang dan mudah dan cepat dan selesa... siapa yang pernah guna kiosk dekat pejabat EPF mesti tahu camner...


dan yang paling best seperti yang digunakan dalam filem Minority Report lakonan Tom kurus tuuu... dan juga dalam siri Tv NCIS Los Angeles...

10 April, 2010

berdiri bulu romaku ah...

semalam aku bermimpi


mimpi ku itu sungguh indah
indah sekali umpama pelangi


pagi ini hujan turun seawal pagi
sejuk menusuk ke jari-jemari
terasa selimut membungkus kemas


ah! biarlah sekejap lagi
harap tiada yang datang menggangu
biarlah aku terus beradu
kerna aku selalu tahu


hujan masih renyai menitis
segar terasa seluruh sanubari
oh! ruginya kalau ia berhenti
yang pasti mentari kan muncul
setelah awan berarak pergi


terasa kesunyian membelit diri
saat aku sendiri tiada menemani
tiada teman untuk bicara lagi
bicara tentang hidup dan mati
tentang bulan dan mentari
tentang hakikat sebuah diri


ku menanti andai mimpi akan terjadi
suatu realiti bukan fantasi
kerana aku sudah lelah terus begini
menempuhi hari-hari berlalu
sekian lama aku kecapi ilusi
bangun aku bangkit berdiri
walau tiada siapa yang peduli

ah! susahnya nak masak megi... huhuhuhu

Facebook suatu kegilaan baru...?

Rasanya dah banyak artikel2 pasal facebook dimana-mana blog dan juga majalah serta surat khabar. Lalu aku berfikiran sejenak apakah relevan dan logik kalau aku bercerita pasal facebook di blog aku ini...




Sepertinya aku sengaja menumpang populariti laman sosial yang luar biasa menjadi kegilaan seluruh penduduk planet yang bernama bumi ini. Walaupun facebook sudah agak lama beroperasi namun sejak penghujung tahun lepas dan tahun ini populariti facebook terus melonjak. Apatah lagi Perdana menteri juga menggunakan facebook sebagai satu cara untuk mendekati rakyat. Siap menjadi berita dalam tv lagi.


Aku mula-mula buat akaun facebook merasakan tiada apa yang menariknya tiada yang istimewa ini adalah kerana aku sudah biasa dan sudah lama dengan Friendster, Multiply dan Myspace! jadi bila ada akaun facebook tiadalah teruja sangat seperti budak-budak sekarang yang baru kenal apa itu laman sosial.


Berapa facebook yang aku ada...? Aku ada 3 akaun sebenarnya, tapi dulu semuanya tak aktif atau kurang aktif berbanding sekarang ini. Dua daripadanya aku pernah batalkan atau gantung tetapi satu daripadanya aku aktifkan semula setelah ada kawan semasa sekolah lama dahulu beriya-iya sangat jadi, aku aktifkan semula akaun itu untuk memjejak semula kawan-kawan sekolah dahulu.


Tapi yang aku tak suka dengan facebook adalah maklumat peribadi sepertinya terdedah keseluruh dunia. Kalau anda tak percaya.......... susah untuk aku membuktikanya... Apalagi apabila facebook mula berfungsi pada telefon mudah alih... hahah jadinya tak susah ler untuk mendapatkan maklumat anda yang sebenar itu hmmmmmm... tapi kalau anda seorang yang bai-baik tak jadi masalah... tapai kalau maklumat anda dapat kepada yang tak baik... kemungkinan ada kegunaan kepada mereka siapa tahukan... kat dunia ni ramai yang pandai godam-godam sistem itu dan ini.


Salah satu maklumat asas yang ditingalkan pada laman sosial adalah dipangil sebagai jejak siber. Jejak yang anda tinggalkan itu ada gunanya pada organisasi tertentu dan juga individu... lupakan saja tentang masalah itu... sekadar untuk membuka minda dalam dunia isber jer huhuhu bukan niat aku nak menuduh itu dan ini...






Fenmena yang aku nampak setelah terbangkitnya populariti facebook adalah banyak juga baiknya terutama sekali kepada kawan-kawan aku kalau dulu mereka hanya tahu apa itu internet, sibercafe atau broadband... sekarang mereka sudah mula terlibat dalam dunia siber apabila mula berjinak-jinak menggunakan laman sosial itu...
mana yang belum ada pc sanggup beli laptop dan beli broadband. Ada juga yang online melalui telefon bimbit bagi yang ada telefon canggih ler huhuhu.... Yer itulah yang baiknya kerana keterujaan dengan facebook pihak yang menyediakan servis internet dan kedai PC juga telefon bimbit sudah tentu turut menumpang keuntungan daripada fenomena ini... Sejauh mana ia membantu mereka itu yang terlibat dalam perniagaan berkenaan tak adalah aku ketahui... itu aku tak nampak!




Keterujaan yang melampau terhadap facebook juga mungundang padah seperti yang kita dengari dalam berita tv dan sebaganiya... ternyata kegembiraan itu bertukar menjadi kebodohan dan bencana pada diri. Di negara seperti China, Iran dan Syria facebook sudah disekat penggunaanya kepada umum negara tersebut.


Facebook dan perempuan... hmmmmmmm ini susah sikit aku nak bagi hujah sebab kalau blogger perempuan yang baca n3 ini sudah tentu aku akan dihentam hebat hahahaha... ok, yang lelaki juga tak kurang hebatnya ketagih dengan facebook dan juga games-games yang tersedia secara percuma... walaupun games tersebut tidaklah hebat namunia cukup untuk menarik dan melekakan pada pengguna facebook yang sekian hari melayan bersama rakan-rakan satu pejabat atau firma... pernah tak anda dengar " eh! hari ini kau tanam apa?" dan " berapa ekor dah ikan kau"...




Bagi kalangan yang dewasa mungkin itu semua tak menjadi masalah walaupun ada namun bukan pada skal yang besar atau melarat tapi pada remaja dan juga kepada yang akan luput status remajanya........ hmmmmmmmmmm... kanak-kanak juga tak kurang hebatnya terkena bahang fenomena tersebut... ada aku baca blog kawan aku katanya anak saudaranya tak nak pergi sekolah tadika sebab kat sekolah tak ada games macam yang dalam facebook tu... huhuhu aiyoooooooooooooo.... siapa yang salah apa yang silap games kah... facebook kah... orang tua kah... atau juga teknologi itu sendiri!




Yer betul kalau pandai guna tak akan menjadi masalah... ibubapa pula harus memantau anak-anak apabila menggunakan internet dan sebangainya.... kan dah bertambah tugas ibubapa tu hehehe dah jadi satu kerja pulak kan.... bagi yang sedar pasti akan ada sesuatu tindakan diambil bagi yang tidak... pasti mereka akan berkata tak kuasa nak layan hahahahaa.......






Ada rasanya di pejabat2 yang mana pekerja-pekerjanya yang tiba di pejabat awal-awal lagi dah layan facebook dan sebaganiya... yerlah kan lambat buka games kan mati pulak 'ikan'nya hahahahahhaha...


Aku... layan juga games yang ada dalam facebook tu tapi biasanya tak lama... sebab aku dah boleh dikategorikan sudah terlalu tua untuk bermain games... sedangkan games-games yang lain juga aku tak layan semasa berada di rumah... keterujaan aku dah merudum terhadap games... tapi bagi yang kerja di pejabat yang menggunakan komputer dan ada sambungan internet sudah tentu menggunakan masa terluang dengan laman sosial dan sudah tentu games yang tersedia itu... aku sengaja tak sebut jenis2 games yang ada dalam facebook tu... taku pula ada yang nak cuba dan mencuba-cuba hahahahahaaa................... itu kalau yang gunakan masa terluang untuk melayan laman sosial dan sebagainya kepada yang mengunakan masa bekerja atau dengan kata lain mencuri masa......... haaaaaaaaaaa kan dah tak elok jadinya... godaan siber memang kuat! Jangan ingat jin dan iblis tak tahu apa itu internet!




adess... panjang pulak merepek... kalau ada yang tak betul fakta sila komen lah yer huhuhu...

08 April, 2010

aku memilih bulu?



iklan jap huhuhu



apa dah jadi dengan rakan2 blogger ku sekalian agaknya... ada yang dah lama menyepikan diri tak nampak pula cerita2 terbaru dari mereka... ada juga yang dah lama tak muncul kemari... cuma semalam ajer Tsally ada kemari setelah sekian lama rasanya tak bertandang hehehe

begitu juga dengan aku sejak akhir2 ni seakan aku memilih bulu... hmmm... tak semua posting aku terjah... tak semua blog aku kasi komen... tak semua komen yang aku tulis adalah yang terbaik... banyak merepek lagi berlapik... mungkinkah.... dan ada juga yang aku terjah tapi bila nak kasi komen sikit punya susah jadinya komen terbengkalai.... sayang............. seribu kali sayang....


kenapa aku tak terjah blog kamu semua........... satu soalan yang agak sukar untuk dijawab tapi lebih sukar untuk mendapatkan kepercayaan dan keyakinan!... kepada blogger sekelian teruskan berblog, ataupun tiada terjahan dari aku tiada komen dari aku tiada repekkan dari aku... hehehehe... kawan tetap kawan... tapi kalau ada yang bersoalan...kawan ker kalau tak nak kasi komen... aiyoooooooooooo.... aku kalah......... kerna aku lemah........ internet aku lembab......... talian murah....... pc pun cap ayam......... tak boleh nak dibawa kemana mana ata kesana sini......... terlalu sukar untuk aku mengejar dan menghambat masa yang berlalu.................................

 layan lagu nih.......... hehehe



WINGS - Bernafas Dalam Lumpur



        A                C#m

   Lama mana lagi hendak ku turutkan

     D                          E

   Kata telunjuk yang menunding kepala ku

         A               C#m

   Sabar apa lagi hendak ku katakan

       D                    E                A

   Hingga aku benafas bagai dalam lumpur kasihan







         A              C#m

   Wajah kita sama beza pada gaya

    D                             E

   Itu pilihan masing-masing yang empunya

           A              C#m

   Mungkin pada usia rasa yang berbeza

        D                          E                A

   Yang penting kita saling hormat menghormati panduan







Bm                E

   Kita tak dapat bersama

     A               F#m

   Namun kita juga manusia

D               E

   Kita punya rasa cinta

            F#m           E

   Masing-masing punya harga ooohhh







        A             C#m

   Mahu apa lagi akan ku korbankan

     D                   E

   Selagi ada hayatku di kandung badan

        A              C#m

   Oh terima kasih kerana balasan

     D                   E              A

   Semoga sejahteralah hidup semua oh kawan







F#m                 E

   Kita tidak dapat bersama ooh

F#m                E

   Namun kita juga manusia ooh

F#m             E

   Kita punya rasa cinta ooh

F#m                E

   Masing-masing punya harga


lagu bernafas dalam lumpur dari Wings...



06 April, 2010

aku berjaya...

aku berjaya merubah blog aku kali ini berbekalkan hasil pencarian template dari blog orang lain.. dah dia bagi percuma aku ambil saja lah....

walaupun memang tipikal sangat blog aku kali ini namun tak per aku sekadar mencuba merubah penampilan... nanti kalau dah bosan dengan yang terbaru nih tukarlah pulak... itupun kalau rajin... malas juga nak edit itu dan ini... leceh heh....


kalaulah aku ada benda ni iPad kan senang... sambil berak pun buleh ejas blog hahahahahaha... jap nak cari gambar iPad nak tempekkat sini ler...


Apple iPad lebih dari berbaloi...

01 April, 2010

Satu hari satu gambar - Sejuk sekali... - 0000002



pagi ni suhu sejuk sangat sejuk malam tadi hujan... rasa malas nak mandi, haissssss

31 Mac, 2010

Satu hari satu gambar - Taman I-City - 0000001

Taman I-City Sek 7 Shah Alam... aku pergi sempena hari Earth Hour Sedunia... heh...!

25 Mac, 2010

Hjsplit untuk gabung dan pecahkan fail atau movie

antara muka Hj-split



 Soalan: macamana nak buka movie yang didownload dari mediafire. Saya sudah cuba tapi part yang pertama sahaja buleh dibuka. movie tu ada 3 part semuanya bla bla bla...........

itulah soalan yang aku terima dari seseorang... dan masalah itu adalah sama apa yang aku hadapi sebelum ini...
tapi aku ada talian hayat... so jadi, apalagi aku bertanya pada aku punya sifu kat Penang... lalu dia berikan aku software perisian itu... sebelum ni dah banyak yang aku delete  padam sebab aku ingat movie tu corrupted atau rosak... rupanya salah guna software perisian den hehehe.... biasa guna winrar atau winzip...!

jadi untuk menjawab permasalahan yang timbul maka wujudlah posting ini...



 *aku tak lari dari menggunakan perkataan inggeris......... tolongggggggggggggggggggg....!



1- program / perisian (freeware) ni berguna kepada blogger atau kaki muat naik fail atau movie di hosting file online...
2- kepada yang menghadapi masalah tak dapat play movie yang di muatturun haruslah menggunakan program ini untuk gabungkan semula fail2 tersebut. biasanya fail yang no 001 saja ok kalau tak gabungkan dahulu guna program ni..
3- contoh fail  yang dimuatturun yang telah di pecahkan menggunakan program ini adalah kelihatan seperti berikut (fail movie)
cerita hantu.avi.001
cerita hantu.avi.002
cerita hantu.avi.003

dulu disediakan link untuk download hjsplit kat megaupload.com tetapi megaupload sudah ditutup jadi kepada yang berminat untuk guna software tu kena google sendiri... harap maklum

20 Mac, 2010

Ironiknya Mentol Lampu Pijar...










inilah contoh mentol lampu pijar yang akan dipupuskan oleh kerajaan negara kita. Aku baru ajer sebelum ini menggunakan mentol lampu pijar ni sebagai Avatar untuk blog aku dan itulah yang membuatkan ironiknya... tak lama lagi mentol itu akan menjadi sesuatu yang tinggal kenangan dan banyak ceritanya....


"Genius ialah 1% ilham, 99% keringat." - Thomas Alva Edison, (September 1931)

 Tukar lampu mentol yang biasa kepada mentol compact fluorescent light (CFL). CFL juga adalah tahan 10 kali lebih lama berbanding mentol pijar. Jika digunakannya ianya akan mengambil kurang dua per tiga tenaga, dan memberikan 70 peratus kurang haba. Kajian di Amerika Syarikat mencadangkan bahawa setiap keluarga di Amerika Syarikat menukar sebiji mentol pijar biasa dengan sebiji mentol CFL, ianya dapat menyingkirkan 90 bilion paun kesan gas rumah hijau, iaitu bersamaan dengan 7.5 juta kereta di atas jalan raya.

TAHUKAH anda menjelang tahun 2025, Asia bertanggungjawab terhadap peningkatan sebanyak 45 peratus permintaan minyak global dan 25 peratus dalam pertumbuhan permintaan gas asli? KOSMO ONLINE





nak pakai pelita atau lilin terbakar lak rumah!!! heheheeee



12 Mac, 2010

Yang terbaik tahun 2010

Habibah Hanan pelajar terbaik Maahad Muhammadi Perempuan Kota Bharu Kelantan (SPM 15A)

“Biasalah kalau ingin berjaya, kita kena ikutilah jejak langkah mereka yang telah berjaya. Saya mengetahui cara belajar Kak Fatimah, Kak Madihah dan Kak Amalina belajar.
“Saya cuba mengikuti cara mereka dan kalau tidak sesuai saya akan membuat kaedah sendiri,”


 Carlos Slim (January 28, 1940)
 Taikun telekomunikasi dari Mexico, Carlos Slim merupakan bilionair paling kaya dengan anggaran kekayaan sebanyak AS$53.5 bilion (RM177.5 bilion) untuk tahun 2010.

 "Wealth is like an orchard. You have to share the fruit, not the trees."
"When you live for others' opinions, you are dead. I don't want to live thinking about how I'll be remembered." He also claims indifference about his ranking and says he has no interest in becoming the world's richest person!



Sandra Bullock pemenang anugerah Oscar Pelakon Wanita Terbaik (The Blind Side )...


"Bermula pada saat itu, setiap kali pabila saya bangun dan saya mampu bernafas, maka saya tahu akan gembira dan ia akan menjadi satu hari yang baik buat saya.
"Bukan itu sahaja, di tepi katil saya juga saya letakkan nota yang berbunyi 'Expect as good as you give' (Terimalah sebaiknya sebagaimana anda memberinya) pencetus motivasi buat saya meneruskan kehidupan,"

26 Februari, 2010

IT Album: perkakasan komputer

DDR RAM 1GIG

 
G4 INTEL MOBO

 
KOTAK


SPESIFIKASI

 
CPU SOKET

 
 PCI SOKET (HIJAU)


 DDR3 SOKET


DIMM(ATAS) DDR3 (BAWAH)