Halaman

28 Jun, 2009

Resepi: Ayam Bakar / BBQ berempah


pic dirembat dari:- http://www.foodmayhem.com/2007/08/dartagnan-organic-chicken-baked.html

Oleh kerana teringat pada koment Toknabe tu so, aku teringin nak buat lah juga n3 resepi nih... jom lah kita pakat bakaq ayam huhu..

nak bakaq ayam nih tak susah pun janji ada arang klu tak ader arang sumbat jer dalam oven macam makcik kat sebelah tu... tapi dia bakar ikan... hehehee klu dia baca n3 nih tersengeh lah dia tu huhuhu....

ok untuk itu kita berkenalan dulu apa kah menda2 dan intisari untuk bakaq ayam jadi sedap dan sesedap ayam bakar kat hotel 10 bintang hahahaaaaa... dont worry itu gempak jer tu padahal bahan2 nyet mudah sajer...

kenapa aku kata sedap sbb aku pernah cuba dan buat tapi bukan ayam tapi burung puyuh... errrr jgn takut ler bahan2 tu buleh diguna pakai oleh binatang2 lain pun tak salah... ayam buleh, itik ker, serati (itik nila) angsa ker... burung unta pun buleh! haaaaa burung kasawari lah tu! heheheee....


nak mula membakar dah ker ish jgn dulu... pastikan bahan yang disenaraikan kat bawah nih ada dulu... pi tengok kat dapur dalam peti ais ker dalam kabinet ada ke tidak kalau tadek pi beli kat kedai atau pasaraya... Kalau pi kedai yang ada lambang kulit kerang tu, tadeklah kot muahahaaaa...

bahan2nyer ialah:-

  • 1 kilo kepak ayam
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 sudu makan serbuk jintan kasar (jintan manis)
  • 1 sudu makan serbuk jintan halus (jintan putih)
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk kunyit(lagi best kalau yang fresh)
  • 2 sudu makan gula / madu lebah pun buleh!
  • 1 sudu makan kicap pekat (tadek pekat cair pun buleh)
  • garam secukup rasa



bahan lain tu selain gula dan garam nak bubuh lebih pun tak per... gula dan garam tu kena ikut sukatan... garam tu secukup rasa, pada yang salu masak ayam tahulah camner nak tahu secukup rasa atau tidak... kalau tak pasti tak payah bubuh kan masin terlebih saper yang susah lagi kurang garam lagi pure rasa ayam tu...

lepas tu cara nak sediakan pulak:-

1- kepak ayam atau daging ayam tu basuh lah dulu kang tak pasal2 kena keracunan pulak. basuh ngan air biasa jer tak payah masuk dalam washing machine pun lawaklah pulak... ngeeee
kasi kelar2 sikit ayam tu bagi senang rempah nak menyerap!

2- masukan kesemua bahan rempah dan bawang serta gula dan garam dan kicap kedalam blender. jgn pi blender sekali ayam tu sudah lah hehehehe....

3- gaulkan bersama ayam yang sudah dicuci tadi biar dia betul sebati dan samarata... lepas tu simpan jer dalam peti ais. Aku recommendkan simpan dalam peti ais selama satu malam... untuk mendapatkan effect pemerapan yang maksimum!... so, kalau berniat nak buat BBq pada waktu malam, pagi2 dah kena siap dah, kalau nak buat pagi esoknya petang nih dah kena siap dah...
kalau tak sedap jgn kata apa sebab nyer adalah kerana korang melangar step atau pantang, aku tak jamin klu ayam korang tak sedap ngeeeeeeeeeee...

ada yang kata lagi lama diperap lagi best... tapi pastikan diperap dalam peti ais lah... namun harus diingatklau terlebih lama diperap contohnya seminggu atau sekurnangya 3/4 hari keatas ayam tu buleh jadi hitam biasanya kat tulang2 dia tu... apapun selamat mencuba!

jangan sampai jadi macam nilah yer, meletup barbeku nye... kesian... http://www.hmetro.com.my/articles/Pelajarmelecurbarbekumeletup/Article



* aku pun tak tahu posting resepi ni memuaskan hati atau tidak sbb walaupun agak popular dalam enjin carian google tapi aku tak pernah dapat maklum balas... apapun terima kasih kerana sudi baca blog ni...
kalau bakar ayam tu jgn lupa igt kat tuan blog ni yer hehehehe

12 ulasan:

  1. Peh...ko bg resipi la plak...Ko punya topi chef brapa inci ni? Ada sama level ngan chef One tak..ngeee

    Aku, terus terang ajek...Tak pandai masak...Kalo aku teringin nak makan benda yg sedap2 aku beli jek...

    Tapi, kalo aku teringin nk mkn benda2 yg tak sedap pulak, makanya aku masak laaa...hahahah. Sebab.. ramai org ckap aku msk tak sedap wakakaka...(mok cik slalu rendah diri mcm ni)...wakakakakak

    Apapun, dah lama aku teringin resipi mcm ni...TQ

    BalasPadam
  2. Teringat ayam bakar atau ayam percik, buat makan dengan nasi kerabu. Perh!!! sedap.

    BalasPadam
  3. uikss..sib baik Sally tak posa hr nih..kalau tak..bole kurus puasa ku!!

    BalasPadam
  4. wooooo
    i didnt knew that you cooked well!!! hahahah food!!!!
    so alluring!

    BalasPadam
  5. kpd semua... layan ler resepi tu...
    khas untuk semua....

    resepi rahsia turun temurun huhuhu

    BalasPadam
  6. dedulu aku rajin la buat gini... tapi samada bakar dalam oven atau guna griddle je...

    p/s : Sumpah aku tak sengih time baca... Aku senyum je... Hohohohohoh :P :P

    BalasPadam
  7. ss...

    whoaaa kenapa dulu2 rajin yer...

    dah tu sekarang dah malas ker ish.. kalau cam tu susah ler nak makan ayam bakar ehehee

    BalasPadam
  8. huhu...
    nyumm2 ayam bajaq...
    tp gmbo 2 nmpk cam ayam goreng...
    hik2...

    BalasPadam
  9. ok..idea yg menarik..jpg nk p wt la.. tgok sdap ke xsedap..huhuhhh..

    BalasPadam
  10. huhu...
    nyumm2 ayam bajaq...
    tp gmbo 2 nmpk cam ayam goreng...
    hik2.

    BalasPadam