Halaman

01 Oktober, 2009

N3 bergambar...

1- pokok misai kucing yang ku tanam ditanah sekangkang kera belakang umah atas indah water punya saliran erkkkk(misai belum kuar)

2- yang ni tak tahu pokok apa tapi dia dok menjalar kat atas pagar depan umah
(buah dia burung suka makan)

3- yang ni pokok daun kari... agak subur... disiram ngan air basuhan ikan dan air bilasan beras!


Oleh kerana ada rakan blogger dok komplen katanya ada masalah nak upload gambar maka aku membuat sedikit kajian untuk upload gambar dan aku bernasib baik sbb dapat upload tanpa masalah dan gambar2 itu aku mmg setkan pada kamera digital aku pada resolusi (640 tv) jadi tak perlu lagi edit dengan mengunakan software yang berkenaan selalunya photoshop, lepas snap terus jer upload...


dan satu fakta tentang blogger.com adalah, mugkin masih ada lagi yang belum mengetahui atau tak mahu tahu atau juga buat2 lupa dan terlupa... apabila kita upload sesuatu gambar sebenarnya ia tidak disimpan dalam server kepunyaan blogger.com atau Google tapi dia akan disimpan automatik dalam server Picasa Web Album... biasanya para blogger akan diberikan ruang sebanyak 1Gigs sahaja kalau nak lebih kena register dengan pihak Picasa...

Namun bagi yang tak mahu bayar buleh gunakan imej hosting yang lain sebagai alternatif seperti Photobucket.com dan juga Imageshack.us serta juga boleh gunakan tinypic.com. cara senang ajer selepas imej diupload pada web hosting tersebut beberapa link akan diberikan untuk digunakan mengkikut kesesuaian... kalau nak tahu buleh cuba register secara percuma...(kalau dah percuma faham2 ajer) dan masing2 ada kelebihan masing2 dari segi bandwith dan ruang storan...

itulah secara ringkas... walau apapun selamat mencuba...

*kesilapan frasa ayat sudah dibetulkan pada keterangan gambar (2) diatas, thanks to CkLah.
** kepada semua Thanks a lot kerana terjah...

9 ulasan:

  1. ada beberapa pengetahuan baru ku dapat hari nie.

    Ya, ada kwn2 blogger yg xleh nak upload pict..

    BalasPadam
  2. oh yer ker baru tau nie...
    tapi aku mmg takder masalah pun selama ni..

    BalasPadam
  3. Sakam Naqeeb.

    Kekadang dia kata dah selesai tapi yang ada kat situ cuma kotak ja.Bila tekan selesai habuk pun tak dak he3.

    Misai kucing pokok berubat.

    BalasPadam
  4. pakcik, yang upload gambar selepas jam sepuluh pagi memang ok... bagi yang apdet awal-awal pagi tadi memang tak boleh nak upload gambo lee...

    BalasPadam
  5. (buah dia suka burung makan)



    Errr...siapa makan siapa ni?

    He..he..

    Burung apa?
    Murai..Burung apa?
    Murai nak...
    Burung apa?
    Murai sayang...
    Burung apa...
    Burunglah..MURAI!!

    BalasPadam
  6. Masalah upload gambar biasanya berpunca dari masalah server web picasa. masalah ni tak berkekalan. Orait nanti.....

    selamat hari raya NL.

    BalasPadam
  7. Aku ingat, Misai kucing tu...Siti jek yg suka tanam.

    Upanya, ko pun suka gak eh..

    BalasPadam
  8. misai kucing mmg byk kelebihan..

    BalasPadam