Halaman

16 April, 2010

PC: tikus akan pupus..?

dinosor yang sudah pupus


spesis tikus inilah yang sudah hampir pupus...

tak lama lagi pupuslah tu seperti pupusnya disket, filem 35mm... masa guna tetikus jenis ada bebola kat bawah dia tu mmg hampeh.. kalau banyak kotoran lekat pada bebola dan roller kat dalam dia tu mesti jadi sangkut punya nak gerakkan cursor pada skrin pc... dan satu lagi dia mudah rosak siapa yang pernah guna sekian lama benda tu mesti ada pengalaman cam nak hempas jer tikus tu kedinding!

spesis yang tak pakai bebola.. (optikal mouse)

spesis yg diatas tu paling popular sekarang kerana ia tak lagi menggunakan bebola... dia menggunakan pantulan cahaya LED untuk beroperasi... kenapa selelalunya ia berwarna merah adalah kerana LED yang bercahaya merah lebih murah dan silikon (sensor) lebih  peka terhadap cahaya merah... ada juga yang menggunakan LED jenis laser... biasanya tikus  digunakan/dicipta khas untuk bermain games...











wireless mouse... tikus spesis ni dah tak ada ekor panjang

spesis ni mmg mahal paling2 RM50.00 seekor... dia hidup dengan makan bateri lithium yang boleh dicas semula kira jimat ler... tak menyusahkan sbb dia takde wayar berserabut seperti spesis2 yang terawal... namun dipercayai oleh kerana spesis ini menggunakan gelombang (bluetooth) dan berbahaya kepada manusia akan radiasinya itu... 

skrin sesentuh...

yang ni aku paling suka tak payah guna tikus atau papan kekunci sentuh jer skrin dia untuk masukkan maklumat senang dan mudah dan cepat dan selesa... siapa yang pernah guna kiosk dekat pejabat EPF mesti tahu camner...


dan yang paling best seperti yang digunakan dalam filem Minority Report lakonan Tom kurus tuuu... dan juga dalam siri Tv NCIS Los Angeles...

13 ulasan:

  1. lpas ni, wat N3 kuceng boleh??

    Pas tu, tapir, tenuk, tenggiling...dan seterusnya.

    BalasPadam
  2. Cerita bab tetikus ni.. erk macam mana yek nak kenal tetikus jantan dan tetikus betina.. haha ni teka teki ni.

    BalasPadam
  3. aku teringin nih nak guna wireless punya tikus sebab meja aku agak sempit... tapi mikirkan radiasi, tak jadi... hohohoh :D :D

    BalasPadam
  4. ckLah pun dah lama tak guna tetikus...

    BalasPadam
  5. arryani...
    mana lah nak cari binatang tu semua kat dalam hutan nun... silap2 jumpa ngan pak belang mana lari weyh hahaha

    Tok Nabe...
    heheh zaman sekarang ni tikus jantan dan betina sama jer...



    syah...
    kalau ko nak beli dan guna no hal kot sbb belum kedengaran orang mati guna tikus tu hehehe


    CkLah...
    itu bermakna CkLah lebih maju kedepan...

    BalasPadam
  6. Salam Naqeeb.

    Memang tetikus akan pupus tapi tikus susah nak pupus.

    BalasPadam
  7. suka wireless mouse...... lebih bebas...

    .
    .


    lepas tu mula menggagau cari kat mana letak... letak merata2.. hihihi :D

    BalasPadam
  8. wassalam pak ngah...
    tikus tu dari sawah padi hinggalah ladang kelapa sawit mmg susah nak kawal huhuhu

    kena bela burung hantu...



    KTS...
    jgn ko pi amik tikus lain dah ler... hahahahaa

    boleh berjalan ker tikius ko adesssss

    BalasPadam
  9. aku suka yg ade ekor... senang nk sebat org yg suka lalu lalang ngacau aku wat kije...

    BalasPadam