Halaman

26 April, 2010

Review: kamera - Canon PowerShot SX210 IS

















terdapat 3 warna menarik untuk dimilikki... angun, canggih, kompak. berkuasa dan mudah...

spesifikasi: 
  • Zoom: 14X bersamaan 28mm-392mm (buleh buat skodeng hehehee)
  • Imej pegun resolusi 14.1MegaPiksel CCD sensor
  • video: 720 HD, stereo dan HDMI
  • Saiz dan berat: 105.8 x 59.3 x 31.9 mm / 215g
  • Storan media: SD, SDHC, SDXC, MMC, MMCplus, HC MMCplus
  • bateri: Rechargeable Li-ion Battery NB-5L
  • ISO: Auto - 
  • ISO 80
    • ISO 100
    • ISO 200
    • ISO 400
    • ISO 800
    • ISO 1600 
  • digital zoom: > 4x 
  • Movie saiz: • 1280 x 720 @ 30fps [HD]
    • 640 x 480 @ 30fps [L]
    • 320 x 240 @ 30fps [M]
  • imej saiz: • 4320 x 3240
    • 3456 x 2592
    • 2592 x 1944
    • 1600 x 1200
    • 640 x 480
    • 320 x 140
    • 4320 x 2432


Ini adalah kamera kompak keluaran terbaru dari Canon dan mendapat review yang agak positiv dari penggemar kamera kompak seluruh dunia dan rata2 mereka memberikan rating 8/10 untuk kualiti gambar dan rekacipta...
 dengan teknologi Wide 7.6cm (3.0") PureColor II G LCD untuk kualti gambar yang lebih baik serta memilikki ciri-ciri anti-kabur... ditambah pula dengan lampu kilat jenis pop-up dan berdiri dapat membantu pengurangan mata merah dengan berkesan apalagi dengan ciri lampu kilat pintar (Smart Flash Exposure and i-Contrast) untuk kesusuaian persekitaran yang pelbagai.

antara komen negative untuk kamera ini adalah pergerakkan kanta adalah agak lambat untuk keluar dan masuk mungkin kerana kanta agak panjang dengan badan yang agak tipis...

apapun satu kamera yang menarik untuk dimilikki bagi yang suka melancong dan selalu bergerak kesana sini tanpa mahu berengang dengan kamera hmmmmmmmmmm.... berbaloi


harga yang didapati lebih kurang RM1290.00

17 ulasan:

  1. yg, belikan aku 1.. kale pink tu chantekkk... hehe

    BalasPadam
  2. meh duitnya...

    nanti aku belikan 3 biji semua kaler dapat heheheee

    ko tangkap gambar apa dengan kamera tu...?

    BalasPadam
  3. asal mahal tol..?

    i like ar color camera tue..

    saper ler yg sudi menghadiahkan?

    alamat kena beli sendiri..
    huhu..

    BalasPadam
  4. LOL...

    alah... bukan mahal sangat pun..
    masih berpatutan ler...

    nanti pergi ler tackle tokey kedai kamera kat KL tu hehehehe

    untung2 dapat free...

    BalasPadam
  5. dengan harga tu dah boleh dapat sebutir DSLR... basic je lah tapi kan... hahahahah :P :P

    BalasPadam
  6. Salam Naqeeb.

    Adoi tak dan ligan model baru keluar bersilih ganti.

    BalasPadam
  7. warna merah takde""


    .
    .


    tak jadi la nak beli

    hikkssss

    BalasPadam
  8. oh open a camera shop already? :D

    BalasPadam
  9. Syah..
    kalau ko sangup bawa kamera yg gedabak tu kehulu kehilir... tak jadi masalah...

    aku dah rasa camner susah dan payahnya hehehehe...


    Salam pak ngah...
    kalau dah ada kamera tu tak payah ler nak beli lagi huhu...
    kalau beli untuk buat hadiah... mmg menarik tu hmmmm


    Zafi...
    ko masih bz ke...

    errk mana ada buka kedai kameralah bro... just buat review kat blog ajer...
    sajer nak tarik traffik keh3x

    modal belum cukup utk buat bisnez!

    BalasPadam
  10. aku pun pernah rasa apa rasanya bawak kamera gedabak tu, siap bawak tripod bagai kehulu-ke hilir... Tapi yang penting bagi aku, kepuasan... :D :D

    BalasPadam
  11. ko pernah jadi reporter ke syah hehehee

    BalasPadam
  12. aku barusan juga beli camera ini
    bener-bener nyaman di genggaman

    kayakny ahasilnya juga lumayan bagus untuk ukuran camera saku

    tak tulis perbandingannya disini
    http://bloggerbekasi.com/2010/07/06/panasonic-lumix-dmc-tz-15-vs-canon-sx-210-is.html

    salam

    BalasPadam
  13. to eshape thanks for info... :)

    BalasPadam