Halaman

18 Julai, 2009

Teringat nasi lemak (resepi updated)








CkLah kata dia nak masak nasi lemak pagi ni... hehehe
itu yang teringat tu... sedapnyer..........


Bahan-bahan ( 4 @ 5 org )
5 cawan beras
2 biji pati santan / santan cair dalam kotak (400ml)
3 helai daun pandan
Garam secukup rasa

Cara-cara

1- Didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam pengukus selama 20 minit atau beras separuh masak.

2- Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sekurang-kurangnya 3-4 jam supaya beras memanjang 2 kali ganda.

3- Setelah itu, kukus semula beras yang telah memanjang tadi hingga masak atau lebih kurang 15 minit.

4- Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk dalam beras. Akhir sekali, kukus lagi sekali bersama daun pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak.

5- Nasi lemak kukus ini lebih sedap dari yang ditanak biasa dan lebih untung kerana tiada kerak.

6- kepada yang malas nak kukus, gunakan ajer periuk elektrik... heheheheee

* santan buleh dikurangkan kalau takut lemak sangat....

21 ulasan:

  1. pepagi ko dh dera isi perut aku arr... ko nk kene geget agaknye!

    BalasPadam
  2. Teja...

    hehehehe ko belum makan lagi ker...
    tak kan kat situ tadek jual nasi lemak hehehheee

    BalasPadam
  3. uwaaaaa... aku jamah air kosong je pg td... jom pekena nasik lemak kopi o, aku nk tunggu ko blanje aku

    BalasPadam
  4. NL,

    teringin nasi lemak la pulak eh..tak jadi lah nak ajak breakfast kat Telipot nih sebab menu pagi ni di sini nasi goreng kampung dgn telur goreng mata rusa..hehe

    BalasPadam
  5. Ari ni...

    mok cik pekena roti banjir sekeping..

    Nak masak tapi gas abis, last2 makan kat kedai mamak jek...

    Sodap gak roti banjir nih..

    Sbnrnya, gambo apa ah tuk N3 nih...

    Aku tnggu dia loading, berjanggut sampai! Tak kluar2...

    BalasPadam
  6. Teja...
    org lain makan ko jamah ajer... errr patut lerrr...

    Tsally...
    haaaaa nasi goreng nak nak nak hehehe
    haaaaaaaa lagi sekali... telur rusa! best tu... buleh2... nak gak makan telur tu huhuh

    Arryani...
    gambar nasi lemak ajer tu... apa bodbeng yg ko pakai eh... dari semalam dan pagi nih aku nyer line pun berat weyh...

    lagi pun aku nyer pembekal line tu dah kasi warning kat aku sbb aku dah guna melebihi usage yang diberi heheheheh

    BalasPadam
  7. Kalo ko nak tau,

    dah berapa ratus kali aku kena warning...

    tapi, aku buat dek jek..

    Aku rasa, dia pun dah tak kose nak layan aku laaa...

    BalasPadam
  8. Arryani

    dia bagi wqarning sbb mokcik tak bayar bil tu hehehe

    bil air pun tak sempat nak bayar
    inikan pula bil intenet wakakakakakkaaaa....

    BalasPadam
  9. Uikkss..NL! cuba baca mmolek komen Sally tuuu.."telur mata rusa" lah..bukan "telur rusa" !! hikksss...

    ha..utk pencucui mulut, tak teringin buah naga ke lepas baca n3 CkLah kita tu?..hehe

    BalasPadam
  10. TSally...
    kesilapan ku amat dikesali hehehe

    errr... mana tak mo pulak... tapi tak tau ler bila buah naga dia tu nak besar... harap2 menjadi lah buah naga yang satu tu hehehehe

    penat jerih dia menjerit malam2 tgk naga dia kuar bunga huhuhu

    BalasPadam
  11. hehe NL, lom abis sembang ko dh lari balik... sowi le td, anak2 buah dok jengah2 pc tu yg lmbt reply... tkot kantoi... wakaka!

    BalasPadam
  12. Teja...
    tak per aku tau tu...
    kalu kantoi pun apa salah nyer hehehe

    aku nak out daaa... bye

    BalasPadam
  13. Salam Naqeeb.
    Lauknya banyak laa... tambah nasi setengah...terima kasih, ok.ok. tambah duit sikit.

    BalasPadam
  14. hari2 aku TENGOK nasi lemak... diulangi TENGOK nasi lemak... jadi.... tak terliur pun... gulp gulp gulp kataku sambil menelan air liur :P

    hihihihi
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    banyaknya kalori pada itu nasi lemak :)

    BalasPadam
  15. rajin nak masak..
    aku beli ajer

    BalasPadam
  16. Err... Nasi lemak aku tak rasa teringin sangat... aku tengah teringin nasik dagang lauk gulai ikan... Hohohohohoh :D :D

    BalasPadam
  17. malam ni kami dihidangkan dgn nasi lemak selepas kuliah bulanan di surau kami.

    Tapi tak lah sehebat dlm gambar ko tu.

    BalasPadam
  18. pak Ngah...
    errr sape yang jual saper yang beli nih hehehheee

    KTS...
    ko makan ajer ikan bilis jgn makan nasi hehehe

    Yus...
    kalau beli tu cepat dapat makan hehehe...

    SS...
    nasi dagang... pergi lah kat USJ Taipan, ada nasi dagang ikan kayu hehehee...

    tapi klu ko masak jgn lupa ajaak aku...

    BalasPadam
  19. YB...
    bestlah kalau camtu... pergi kuliah ajer dapat makan free

    rezeki kan...

    kalau nak best nanti saya update dia punya resepi...

    BalasPadam
  20. gila jauh sampai nak kena pegi taipan... takpe, tima kaseh aje... hohohohohoh :D :D

    BalasPadam
  21. SS...
    mana lah jauh nek basikal pun sampai tau hahahahhaha

    BalasPadam